EU sætter nu ind over for plastikforurening. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

BEKÆMPNING AF PLASTIK

EU-enighed om forbud: Slut med plast

Om godt to år er det slut med at drikke sodavand af et plastiksugerør eller spise mad med engangsbestik af plastik, hvis man befinder sig i et EU-land.

EU-enighed om forbud: Snart er det slut med vatpinde, sugerør og engangsbestik

Det står klart, efter at Europa-Parlamentet, Ministerrådet og EU-Kommissionen her til morgen nåede til enighed om det nye plastikdirektiv.

Parterne er blandt andet blevet enige om at forbyde en række engangsplastikprodukter, heriblandt vatpinde, ballonpinde, engangsservice og sugerør, fra år 2021 for at begrænse plastikforureningen i naturen.

Ifølge EU-Kommissionen udgør den slags engangsplastik omkring 70 procent af al det affald, der bliver fundet på de europæiske strande. Det kan både være skadeligt for dyr og mennesker, og det er samtidig dyrt at rydde op.

Derfor vil man nu forsøge at begrænse det i Europa, og forbuddet vil ifølge EU-beregninger medføre, at mængden af plastikaffaldsgenstande på europæiske strande bliver reduceret med 17 procent.

Kamp mod cigaretfiltre

Et andet sted, man fra EU’s side har valgt at sætte ind, er i forhold til plastikflasker.

Her har man besluttet, at mindst 75 procent af alle flasker, der er lavet af plast, i 2025 skal genbruges. Den andel skal stige til 90 procent i 2029, og derudover skal alle nye flasker bestå af mindst 30 procent genbrugsplast i 2030.

Ved siden af det, skal alle plastiklåg på flasker og kartoner fremover sidde fast, så de ikke ender i naturen.

Dertil har man besluttet at indføre et såkaldt ’forureneren betaler’-princip fra år 2025, som betyder, at blandt andre tobaksproducenter fremover skal betale for oprydningen af cigaretfiltre. Ifølge EU-Kommissionen er det den næstmest udbredte type skrald på de europæiske strande.

Kilde: dr.dk

Det er EU nået til enighed om

  • Udover et forbud mod eksempelvis vatpinde, engangsbestik og ballonpinde vil der blive indført et specifikt forbud mod kopper og fødevarebeholdere af flamingoplast og et generelt forbud mod oxo-plast.

  • Et krav om nationale initiativer til at reducere forbruget af visse engangsplastprodukter til mad og drikkevarer – eksempelvis fødevarebeholdere til fastfood.

  • Et krav om at visse engangsplastprodukter, herunder vådservietter, bind, tamponer og balloner, skal mærkes med information om miljøpåvirkningen ved uhensigtsmæssig bortskaffelse.

  • EU-medlemslandene skal sikre, at der fra 2025 bliver etableret et udvidet producentansvars for fiskeredskaber af plastik, cigaretfiltre, engangsbægre, fødevarebeholdere, engangsservice, indpakningsposer, drikkevarebeholdere, vådservietter, balloner og letvægtsbæreposer.

  • Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Hvis du vil hjælpe miljøet, så køb miljøvenligt!

  • Du har ingen produkter i din kurv

skær ned på plastforbruget med disse 3 tips

– Appen “Beat the microbead” afslører, om der gemmer sig mikroplastik i dine plejeprodukter.

– Gå efter Svanemærkede produkter.

– Syntetisk tøj kan også indeholde mikroplast. Gå i stedet efter naturlige materialer som bomuld, uld eller bambusfibre.